Kapcsolat

SunRise Home Kft.


Székhely

9400 Sopron, Várkerület 112.


E-mail

info@sunrisehome.eu


Telefon

+36 20 915 4642
+36 70 940 5236 

Egy kis történelem

Magyarországon még mindig nagyon sokan  úgy gondolják, hogy a könnyűszerkezetes házak koncepciótlan, gyenge minőségű megoldások, melyeknek a jó öreg téglaházak ellen indított offenzívája csak egy múló szeszély. Szinte egyedülálló ennek a gondolkodásmódnak az elterjedtsége nálunk, miközben nemcsak nyugaton, hanem már a szomszédos közép-kelet európai országokban is egyre másra nyílnak a különböző könnyűszerkezetes építési technológiákat gyártó és forgalmazó  cégek, amelyek alig győzik a megrendelésállomány kiszolgálását.

A következőkben egy teljesség nélküli, rövid ismertetést szeretnénk adni a könnyűszerkezetes építészet múltjáról és gyökereiről, amivel - biztosak vagyunk benne - még az egyébként jól tájékozottakat is meg fogjuk lepni.

Az első koncepciót 1516-ban maga Leonardo da Vinci vetette papírra, amikoris egy összecsukható falakból megépítendő Loire-menti ideális város terveit vázolta fel.

1624-ben az angol állami halászflotta számára készítettek táblákból álló épületszerkezetet, melyet a hajókon magukkal tudtak vinni és kiképzett szakszemélyzet nélkül is órák alatt bárhol fel tudtak építeni belőlük egy ideiglenes szállást.

A mai értelemben vett könnyűszerkezetes építési technológia közvetlen ősének az Osztrák-Magyar Monarchia katonai táboraiban alkalmazott kórházbarakk tekinthető, mely egy katonaorvos találmánya volt. A kórházak céljára könnyen szállítható, gyorsan felépíthető- és szétszedhető, jól szellőztethető épületekre volt szükség. A katonaorvos találmánya hamar népszerű lett egész Európában, Angliába és Hollandiába is szállítottak belőle.

Magyarországon az első szabadalmi bejegyzés a fenti könnyűszerkezetes épülettípusra 1852-ben történt.

Ezekben az időkben az amerikai aranyláz miatt tömegek vándoroltak Alaszkába. Az ő elszállásolásuk is könnyűszerkezetes házakban történt.

Az 1893-as chicagoi világkiállításon bemutatásra került, egyetlen vas szeg nélkül készített emeletes, tornyos, fa könnyűszerkezetes épületet 1895-ben hozta vissza Németországba egy vállalkozó. Bad Ischlben került újra felállításra az épület, ahol a mai napig megtekinthető Villa Undine néven!

Már modernnek tekinthető, fa lapokból konstruált könnyűszerkezetes épülettípusokat kezdtek fejleszteni Németországban az 1920-as években. 1931-ben alkották meg az előre gyártott faszerkezetre épített falapokból álló épületszerkezetet. A következő képen látható épület 1948-ban épült:

Németországban a készház-piac már az 1960-as években óriási fejlődésnek indult. 1962-re már 18.000 készház épült, ezek nagy része Svédországból került be az országba.

1980-ban átlépték a 7%-os piaci részesedést. Az igazi áttörést az OSB építőlapok elterjedése hozta az 1990-es években. Ez az építőanyag minden olyan problémát kiküszöbölt, amely addig hátrányt okozott a gyártóknak. Könnyű, vízhatlan, jól kezelhető anyag, mellyel ma már akár 4 emeletes épületeket is fel tudnak húzni.

Ma már az USA-ban több, mit 90% a könnyűszerkezetes SIP-házak piaci részaránya, mint ahogy Németországban és Ausztriában is eléri a 80%-ot. Gombamód szaporodnak a SIP-házak Hollandiában is, de említhetnénk akármelyik nyugat-európai országot, melyekhez lassan, de biztosan zárkóznak fel a közép-kelet európaiak is.